Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Γιατί είμαι υποψήφιος των Οικολόγων Πράσινων στην Β' Αθήνας;





Γιατί είμαι υποψήφιος στις εκλογές;
Διότι από το 80 συνειδητοποίησα, ότι είτε θα εκχωρήσουμε τον τόπο μας σε ξένους, είτε θα ασχοληθούμε εμείς οι ίδιοι με το νοικοκύρεμα του. Το πραγματικό νόημα της ανεξαρτησίας, δεν είναι η συμμετοχή ή όχι της χώρας στην Ε.Ε. ή την ευρωζώνη, αλλά η καθημερινή παρουσία όλων μας στα κέντρα λήψης αποφάσεων, από το επίπεδο της γειτονιάς, της εργασίας, του σχολείου των παιδιών μας, της πόλης και της χώρας ολόκληρης.
Με αυτή την έννοια δεν νιώθω πολιτικός, αλλά πολίτης! Η άμεση συμμετοχή όλων μας στην πολιτική είναι υποχρέωση και όχι επιλογή. Και η συμμετοχή είναι καθημερινή και όχι μόνο την μέρα των εκλογών.
Το κρίσιμο ερώτημα λοιπόν δεν είναι εάν συμμετέχω στις εκλογές, ως υποψήφιος, ή ως ψηφοφόρος, αλλά ποια είναι η συνεισφορά μου στην δημόσια ζωή σε καθημερινό επίπεδο. Και σε αυτό το επίπεδο περιμένω να με κρίνουν οι συμπολίτες μου.
Γιατί υποστηρίζω τους Οικολόγους Πράσινους;
Γιατί είναι το μόνο κόμμα, που απαντά με ριζοσπαστικό τρόπο, στα αδιέξοδα των δύο οικονομικών μοντέλων, που επικράτησαν κατά τον 20ο αιώνα: Της οικονομίας της αγοράς και του κρατικά ελεγχόμενου υπαρκτού σοσιαλισμού.
Γιατί τα οράματα των Πράσινων πριν 20 χρόνια, έγιναν σήμερα ρεαλιστικές λύσεις, που όπου εφαρμόζονται προσφέρουν σημαντική βελτίωση του βιοτικού επιπέδου της ποιότητας ζωής. Οι προτάσεις των Πρασίνων υλοποιούνται με μοντέλα παραγωγής που δεν κατασπαταλούν τους φυσικούς πόρους και σέβονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Η Αριστερά ωστόσο κατονομάζει τους καπιταλιστές ως υπαίτιους της σημερινής κρίσης. Οι Οικολόγοι γιατί δεν το κάνουν;
Σε όλο τον πλανήτη έχει επικρατήσει το καπιταλιστικό μοντέλο παραγωγής. Άρα είναι αυτονόητο ότι για όλα τα αδιέξοδα φταίει ο καπιταλισμός. Τα αδιέξοδα όμως θα συνεχίζονται, η εκμετάλλευση θα εντείνεται και ο πλανήτης θα απειλείται με κατάρρευση,  όσο επικρατούν αυτά τα μοντέλα παραγωγής, είτε ανήκουν στους καπιταλιστές, είτε στο κράτος, όπως έγινε στις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού. Η ριζοσπαστική οικολογία πάει ένα βήμα παρακάτω. Δεν διεκδικεί να πάρουν οι εργάτες από τους καπιταλιστές, αυτά τα μέσα παραγωγής, αλλά αμφισβητεί το ίδιο το μοντέλο παραγωγής. Οι Πράσινοι παγκόσμια, δεν αρκούμαστε να καταγγέλλουμε τον καπιταλισμό, αλλά αντιπροτείνουμε και θέτουμε σε εφαρμογή νέα μοντέλα παραγωγής και κατανάλωσης.
Οι πράσινοι όμως υποστηρίζουν τους πράσινους καπιταλιστές;
Οι πράσινοι δεν υποστηρίζουν κανέναν καπιταλιστή, γιατί υποστηρίζουν τον κοινοτισμό και την αποκεντρωμένη συνεταιριστική παραγωγή. Είναι σαφές όμως, ότι όσο υπάρχει καπιταλισμός, διεκδικούμε να παράγει αγαθά που να μην ρυπαίνουν ή να απειλούν την υγεία. Έτσι ζητάμε να κλείσει μία μονάδα που παράγει ηλεκτρισμό από το πετρέλαιο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι «υποστηρίζουμε» έναν καπιταλιστή που παράγει ρεύμα από τον ήλιο. Όπως ζητάμε να κλείσει μία βιομηχανία που χρησιμοποιεί επικίνδυνα χρώματα σε παιγνίδια, χωρίς αυτό να σημαίνει, ότι υποστηρίζουμε μία ανταγωνιστική εταιρία που χρησιμοποιεί ασφαλή υλικά!
Είναι δυνατόν να μιλάμε στην Ελλάδα της κρίσης για ποιότητα ζωής και άλλα μοντέλα παραγωγής; Δεν προέχει η προσέλκυση κεφαλαίων; Πώς θα έρθει η ανάπτυξη εάν οι Οικολόγοι αντιδρούν σε μεγάλες επενδύσεις;
Αυτές οι «μεγάλες» επενδύσεις είναι απλά ευκαιριακές αρπαχτές. Κορυφαία έκφραση αυτής της λογικής ήταν οι Ολυμπιακοί αγώνες. Αυτές οι αρπαχτές οδήγησαν στην χρεοκοπία. Και οι ίδιοι πολιτικοί χωρίς ίχνος αυτοκριτικής προτείνουν τις ίδιες συνταγές, είτε μέσα από το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ, είτε μέσα από τα νέα μικρά κόμματα. Οι Οικολόγοι Πράσινοι από το 80 λέγαμε ότι το βαμβάκι θα καταστρέψει τον κάμπο. Λέγαμε ότι η ανάπτυξη που μετριέται με κυβικά μπετόν, και καταπατημένες δημόσιες εκτάσεις είναι αδιέξοδη. Αντίθετα μεγάλες επενδύσεις, όπως η ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου, η απεξάρτηση από το πετρέλαιο, είναι επενδύσεις που φέρνουν ευμάρεια. Η ανακατασκευή των κτιρίων, ώστε να αποκτήσουν ενεργειακή και υδατική αυτονομία δεν δίνει ευκαιριακές θέσεις εργασίας, γιατί μπορεί να αναβιώσει τη παραδοσιακή αρχιτεκτονική, και να βελτιώσει το τουριστικό εισόδημα.
Οι Οικολόγοι όμως αντιδρούν και στις ανεμογεννήτριες.
Οι Οικολόγοι απαιτούμε σωστό χωροταξικό σχεδιασμό. Και ο σωστός χωροταξικός σχεδιασμός καθορίζει το πού χωράνε ανεμογεννήτριες, που θα γίνουν εργοστάσια, ή πού θα χτιστούν τουριστικές κατοικίες. Οι αυθαιρεσίες του κράτους, ορισμένων δημάρχων ή ιδιωτών πρέπει να σταματήσουν, είτε αφορούν ένα διυλιστήριο είτε μία ανεμογεννήτρια, που μπορεί να την υποστηρίζουμε με θέρμη ως τρόπο παραγωγής ενέργειας, αλλά δεν είναι δυνατόν να την δούμε και πάνω στην Ακρόπολη.
Τελικά μας λέτε, ότι οι Οικολόγοι έχετε λύσεις για τα πάντα;
Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν είμαστε σωτήρες. Εφαρμόζουμε τις πράσινες αρχές για να κάνουμε προτάσεις. Μόνο εάν αυτές οι προτάσεις επεξεργαστούν στον δημόσιο διάλογο με την συμμετοχή των πολιτών, και υποστούν κριτική και αντίλογο θα βελτιωθούν, ώστε να γίνουν ολοκληρωμένες λύσεις. Όποιος φαντάζεται ότι οι Πράσινοι έχουμε μία πατέντα παραγωγής βιώσιμων λύσεων και ελπίζει να αναθέσει σε εμάς την εργολαβία σωτηρίας της Ελλάδας, θα διαιωνίσει το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα, που το έσωσαν κατά καιρούς οι εθνικόφρονες, οι δημοκράτες, οι συνταγματάρχες, ο Καραμανλής, ο σοσιαλιστής Αντρέας, ο εκσυγχρονιστής Σημίτης, ο καθαρός Κωστάκης και ο ικανός Γιωργάκης. Δεν έχουμε καμία διάθεση να πάρουμε σειρά. Και όποιος αναζητά έναν σωτήρα, για να έχει κάποιον να βρίζει από τον καναπέ μετά τις εκλογές, ας μην ψηφίσει Οικολόγους Πράσινους.

6 σχόλια:

  1. Καλή επιτυχία φίλε, η Ελλάδα σας έχει ανάγκη και είμαι σίγουρος πως θα σας δικαιώσει...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fyoutu.be%2F0UAas5r5Pl4&h=zAQHDwTOfAQE7-Jy1W3Idrq8y-FNEcwlcinPq2kdaL71iGQ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ φίλε Γιάννη,
    Οι ικανότητες σου, η μακρά πείρα σου στο οικολογικό και πράσινο κίνημα εντός Ελλάδος και στο Ευρωπαϊκό Πράσινο κόμμα και οι καθημερινές σου αγωνιστικές δράσεις σε καθιστούν άξιο εκπρόσωπο των Πρασίνων στην Ελληνική Βουλή!!!
    Κώστας Διάκος
    Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής (με τους Οικολόγους)
    Υποψήφιος(επί τιμή στην 12η θέση)Επικρατείας των Οικολόγων Πράσινων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε σε ευχαριστώ. Αυτό που περιμένω από τους συμπολίτες μου δεν είναι να διαλέξουν απλά τους πιο άξιους, αλλά να σηκωθούν από τον καναπέ και να συμμετάσχουν ενεργά στα κοινά, της πολυκατοικίας, της γειτονιάς, της δουλειάς, και της πόλης. Αν περιμένουμε να μας λύσουν τα προβλήματα άξιοι σωτήρες, η τιμωρία μας έγκειται στο ότι συνήθως επιπλέουν οι κάκιστοι.

      Διαγραφή
  4. Γιώργος Χατζηνικολάου1 Ιουνίου 2012 στις 1:17 π.μ.

    Φίλε Γιάννη καλή σου επιτυχία.
    Μερικά αυτονόητα πράγματα δεν είναι καθόλου, μα καθόλου... κτήμα μας.
    Το πρώτο και ουσιαστικότερο αφορά τη συμμετοχή μας στο πολίτευμα.
    Όπως σωστά επισημαίνεις, μια δημοκρατία χωρίς συμμετοχικότητα είναι κατ'επίφαση δημοκρατία. Εκεί βρίσκεται μεγάλο μέρος της συλλογικής ευθύνη μας. Πως να κάνουν κυβέρνηση οι ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ κ.α. αν οι ψηφοφόροι τους απλά εμμένουν στη συνομοσιολογία -που μας απαλάσσει από ευθύνες, αν πιστεύουν πως οι υποχρεώσεις τους στο "πολιτικό γίγνεσθαι" περατώνονται με την εκλογική τους ψήφο;
    Το δεύτερο σημαντικό σημείο αφορά στην πρόταση. Γιατί η συμμετοχή στα κοινά είναι "κενό γράμμα" αν δεν συνοδεύεται από προτάσεις. Προτάσεις ουσιαστικές και για βάθος χρόνου. Με αυτό τον τρόπο, έχοντας ένα πλαίσιο για το τι κόσμο οραματιζόμαστε παλεύουμε από σήμερα να τον φτιάξουμε. Δεν περιμένουμε πρώτα να πέσουν τα ανακτορα της Βαστίλης. Ας σώσουμε σήμερα ότι προλαβαίνουμε για το αύριο, κι παράλληλα ας φροντίσουμε για αύριο να φτιάξουμε έναν κόσμο καλύτερο. Για να γίνει ο κόσμος καλύτερος χρειάζεται να δωθεί έμφαση στις αξίες της συνεργατικότητας, της προσωπικής δέσμευσης και ευθύνης, του σεβασμού, της συλλογικής εργασίας και της χαράς της ζωής. Χρειάζεται να μειωθεί η προβολή των εννοιών, όπως, ο ανταγωνισμός, η οικονομική ανάπτυξη υπερ πάντων, κι όλα αυτά που κατασκευάσθηκαν για να μας χωρίζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπουργέ μου καλά τα λες! χρειάζεται όμως περισσότερη συνεργασία με το κόμμα και τα στελέχη του για να διαχυθεί η πράσινη πολιτική σε αυτή την κυβέρνηση
    Τακης Σουκαράς

    ΑπάντησηΔιαγραφή