Σάββατο 5 Μαΐου 2012

ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ! Για βιώσιμη πόλη ή ...ευκαιρία για αρπαχτές;


Ας ξεκινήσουμε από το γεγονός, ότι η Αθήνα έχει πολύ μικρό ποσοστό πράσινου. Για να φτάσει τα ελάχιστα  επίπεδα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών πόλεων, θα πρέπει να δημιουργηθούν πάρκα και αστικά δάση υψηλού πρασίνου επιφάνειας τουλάχιστον 50.000 στρεμμάτων. Αν για παράδειγμα ολόκληρο το Ελληνικό γίνονταν πράσινο (ανέφικτη προοπτική γιατί ήδη υπάρχουν χρήσεις όπως το FIR Αθηνών) θα είχαμε 6.500 στρέμματα περισσότερο πράσινο και θα χρειαζόμασταν περίπου άλλες επτά εκτάσεις σαν το Ελληνικό, ή δεκάδες άλλες μικρότερες.
Πολλοί φαντάζονται ότι τα παραπάνω είναι μία πολυτέλεια σε συνθήκες κρίσης. Ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Την κρίση την διαιωνίζει και την πολλαπλασιάζει η σημερινή αδιέξοδη κατάσταση, η οποία:
  1. Υποβαθμίζει μία δυνητικά πανέμορφη πόλη με αποτέλεσμα να χάνονται χιλιάδες τουριστών, που δεν προτιμούν την Αθήνα ως τόπο διακοπών τους, παρά τα ασυναγώνιστα μνημεία, τις παραλίες και τα πανέμορφα περιαστικά βουνά.
  2. Αυξάνει δραματικά τα κόστη και τον χρόνο μετακίνησης. Οι πολίτες για να βρουν στοιχειώδη ποιότητα, μετακομίζουν όλο και μακρύτερα, χιλιάδες μαγαζιά και κατοικίες στο κέντρο εγκαταλείπονται ή υποβαθμίζονται.
  3.  Η υπερπροσφορά δομημένων χώρων ρίχνει τις αξίες στο κέντρο, ενώ δημιουργεί στρεβλώσεις ζήτησης στα προάστια.
  4. Επιδεινώνει την υγεία των κατοίκων. Χιλιάδες πρόωροι θάνατοι και παιδικές αναπνευστικές παθήσεις οφείλονται στην κακή ατμόσφαιρα. Όσες μελέτες έχουν κυκλοφορήσει ανεβάζουν το οικονομικό κόστος από τους θανάτους και τις ασθένειες, σε απίστευτα επίπεδα, χωρίς να υπολογίσουμε το ψυχικό κόστος και την μείωση της παραγωγικότητας.
  5.  Η υποβάθμιση και η εγκατάλειψη πολλών περιοχών τις καθιστά ευάλωτες στο οργανωμένο έγκλημα και την ανάπτυξη γκέτο. Αυτό συνεπάγεται πρόσθετα κόστη αστυνόμευσης, διάρρηξη της οικιακής γαλήνης και του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.
  6. Επιδεινώνει το μικροκλίμα, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανάγκη υπερκατανάλωσης ενέργειας για την λειτουργία κλιματιστικών, τα οποία με την σειρά τους εκλύουν ακόμα μεγαλύτερη θερμότητα. Έχουμε υπολογίσει, ότι η πλεονάζουσα ενέργεια που καταναλώνουν τα κλιματιστικά μία μέρα καύσωνα θα αρκούσε για να θερμάνει ένα δοχείο αέρα με επιφάνεια όση της Αττικής και ύψος 130 μέτρων κατά 2,5 βαθμούς Κελσίου.
Οι παραπάνω πανθομολογούμενες επιπτώσεις οδηγούν σε ένα συμπέρασμα, στο οποίο συμφωνεί το σύνολο της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας: Η σωστή πολεοδομία είναι παράγων οικονομικής ανάπτυξης, ενώ αντίθετα η άναρχη πολεοδομία, που παρατηρείται σε τριτοκοσμικές χώρες, μπορεί να προσφέρει πρόσκαιρες οικονομικές αρπαχτές, αλλά σε βάθος χρόνου προκαλεί πολύ περισσότερα κόστη από οφέλη.
Όλα τα παραπάνω συντείνουν στα παρακάτω αιτήματα:
  1.  Οι αδόμητοι χώροι θα πρέπει να παραμείνουν αδόμητοι. Κάθε περαιτέρω δόμηση, οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση.
  2. Οποιαδήποτε ανάπλαση θα πρέπει να έχει σαν πρώτο μέλημα την αύξηση του πράσινου και όχι την αύξηση του συντελεστή δόμησης. Παλιές οικοδομές μπορούν  να αναδειχθούν με κατεδάφιση μεταγενέστερων  προσθηκών και πρασίνισμα του περιβάλλοντος χώρου και όχι με οικοδόμηση με υψηλούς συντελεστές.
  3.  Καμία μεγάλη αλλαγή χρήσης, όπως αυτή που σχεδιάζεται στο Ελληνικό δεν πρέπει να γίνει χωρίς να εντάσσεται αρμονικά στο συνολικό Ρυθμιστικό. Η απάτη, ότι νέα mall, ξενοδοχεία, ή πολυτελείς κατοικίες, θα κάνουν το Ελληνικό …Μόντε Κάρλο δεν πρέπει να αναπαράγονται, εάν δεν εξηγούν πόσες θέσεις εργασίας θα χαθούν από τις όμορες περιοχές, πόσα ξενοδοχεία θα κλείσουν στο κέντρο, και πόσο θα επιβαρυνθούν οι ήδη υπερκορεσμένοι οδικοί άξονες. Επομένως το Ταμείο αξιοποίησης (εκποίησης) της «Ιδιωτικής» Περιουσίας του Δημοσίου, δεν δικαιούται να χωροθετεί χρήσεις στα ακίνητα που επιχειρεί να πουλήσει εάν δεν εντάσσει τις χωροθετήσεις αυτές σε ένα ενιαίο χωροταξικό σχεδιασμό. Ας θυμίσουμε ότι ένας από τους βασικούς λόγους που παραιτήθηκαν ο πρόεδρος του Οργανισμού Ρυθμιστικού Αθήνας καθηγητής κ. Πολύζος με την υπόλοιπη ηγεσία του οργανισμού, ήταν το γεγονός, ότι  οι χωροθετήσεις, που σχεδιάζουν οι υπεύθυνοι του Ταμείου, αγνοούν το Ρυθμιστικό και σε πολλές περιπτώσεις, όπως στο Ελληνικό παραβιάζουν κατάφωρα τις προβλέψεις του.
  4.  Οι δωρεές που κατά καιρούς γίνονται οφείλουν να έχουν στόχο την βελτίωση του αστικού χώρου και όχι την δημιουργία υπεραξίας για τον δωρητή

Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε καταθέσει εδώ και καιρό μία ολοκληρωμένου πρόταση για τις αναπλάσεις και την βελτίωση της πόλης μας, που δημιουργεί μόνιμες υπεραξίες, από την βελτίωση της ποιότητας ζωής και της παραγωγικότητας, και  δεν υποκύπτουμε στις σειρήνες του πρόσκαιρου κέρδους, που χρεώνει μελλοντικές ζημίες στα παιδιά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου