Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

OI ΟΙΚΟΛΟΓOI ΠΡΑΣΙΝOI ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ




Μία πολιτική αποτίμηση


Για πρώτη φορά οι Οικολόγοι Πράσινοι εκπροσωπήθηκαν στην κυβέρνηση και οφείλουμε να αποτιμήσουμε την παρουσία τους.
Θα υπερβούμε την άγονη διελκυστίνδα του «τι έγινε» και «τι δεν έγινε».
 Το κρίσιμο ερώτημα είναι «εάν η συμμετοχή στην κυβέρνηση δυσκολεύει ή διευκολύνει τις μάχες που δίνουν το κόμμα, τα κινήματα και οι πολίτες για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος και των κοινωνικών δικαιωμάτων».
  



 ΜΑΧΕΣ ΠΟΥ ΔΟΘΗΚΑΝ
Είναι αδύνατον να αποτυπωθούν οι καθημερινές μάχες ενάντια σε μία Λερναία Ύδρα με αρκετή δόση Κόπρου του Αυγείου. Θα αναφερθούν λοιπόν κάποια παραδείγματα, όπου η πραγματικότητα θα ήταν πολύ διαφορετική χωρίς την παρουσία μας:

ΣΚΟΥΡΙΕΣ
Κάθε «κινηματική» απόπειρα να κλείσουμε την δραστηριότητα, θα έχει δύο αποτελέσματα:
  • Την ακύρωση των ενεργειών μας από την δικαιοσύνη, αφού η εταιρία στηριζόταν στις πελατειακές αποφάσεις της προηγούμενης διοίκησης.
  • Την διεκδίκηση από την εταιρία σοβαρών αποζημιώσεων για αποθετικές ζημίες.
Έμενε λοιπόν να διερευνηθούν τυχόν αντισυμβατικές πράξεις της εταιρίας. Στο πεδίο των αρμοδιοτήτων μου, πρώτος και έγκαιρα, ανέστειλα τις άδειες υλοτόμησης μέχρι να ολοκληρωθεί η ανάκληση των αδειών στις Σκουριές, επειδή η εταιρία δεν έχει υλοποιήσει την μέθοδο μεταλλουργίας όπως ρητά υποχρεούται από την σύμβαση. Αυτή η ανάκληση πραγματοποιήθηκε τελικά από τον αρμόδιο υπουργό Πάνο Σκουρλέτη.
Θεωρώ ότι μέχρι στιγμής το αποτέλεσμα μας δικαιώνει, αλλά η μάχη συνεχίζεται.

ΕΣΔΑ (Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων)
Από econews.gr
Επιτέλους δόθηκε λύση σε ένα πρόβλημα που μας ταλανίζει επί δεκαετίες και έχει κοστίσει τεράστια πρόστιμα από την ΕΕ. Ένα πρόβλημα που αφέθηκε να διογκωθεί για να υποχρεωθούν οι τοπικές κοινωνίες να συνάψουν ληστρικές συμβάσεις, προς το συμφέρον των εθνικών εργολάβων: το κόστος διάθεσης από 30-40€ θα εκτινάσσονταν στα 90€/τόνο, την στιγμή που στην υπόλοιπη Ευρώπη, με την ανακύκλωση, την κομποστοποίηση και την επαναχρησιμοποίηση, τα σκουπίδια είναι έσοδο. Χωρίς την παρουσία μας στο υπουργείο, σήμερα ο Τατούλης θα είχε ξεκινήσει τα φαραωνικά του έργα στην Πελοπόννησο.
Πρέπει επίσης να τονιστεί η επιτυχία μας να θεσμοθετηθεί η κοινωνική οικονομία ως ζωτικό στοιχείο του νέου ΕΣΔΑ.

ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ
Ολοκληρώθηκε ο διάλογος για αλλαγή νομοθεσίας και θα αναρτηθεί στην διαβούλευση ο νέος νόμος που θα επιτρέψει την ταχύτατη ανάρτηση και κύρωση των χαρτών. Θα πρέπει να ανοίξει ο κοινωνικός διάλογος για τις περιοχές με εκτεταμένες καταπατήσεις.

ΚΥΝΗΓΙ
Η νομοθεσία για το κυνήγι είναι πεπαλαιωμένη. Η αναθεώρηση πρέπει να γίνει υποχρεωτικά το φθινόπωρο ώστε να υπάρξει χρόνος για επαρκή διάλογο και υλοποίηση. Ενδεικτικά, η ενδεχόμενη θέσπιση δημόσιας θηροφυλακής, προϋποθέτει αρκετούς μήνες για προσλήψεις, απόκτηση υλικοτεχνικής υποδομής κ.λπ. Δικαίως οι Οικολόγοι Πράσινοι διαμαρτύρονται για τις ελάχιστες αλλαγές που πετύχαμε στη φετινή ρυθμιστική, αλλά αν προχωρούσαμε σε βιαστικές αλλαγές, χωρίς υποδομές, κινδυνεύαμε να χαρίσουμε την φετινή περίοδο στους λαθροθήρες. Θεωρώ, ότι η στάση της κυβέρνησης θα δικαιωθεί όταν ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση.

ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ
Συστήθηκε επιτροπή για αλλαγή του Νόμου 4178 και θα υπάρξουν ριζικές αλλαγές στην ηλεκτρονική καταγραφή όλων των ακινήτων ώστε να κλείσει οριστικά το καρκίνωμα των αυθαιρέτων.

ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑ
Από vegoritida.gr
Σταματήσαμε το ανεξέλεγκτο άδειασμα της λίμνης. Το σπουδαιότερο: Θα γίνει επιτέλους διαχειριστική μελέτη, ώστε τα ανώτατα και κατώτατα όρια της λίμνης να μην καθορίζονται από πελατειακές εξαρτήσεις, ούτε να φέρνουν αντιμέτωπους μεταξύ τους τους πολίτες.






ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ
Είναι έτοιμη η νομοθεσία για πλήρη απαγόρευση των μεταλλαγμένων.

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Μέσα στο φθινόπωρο προβλεπόταν να αλλάξει η νομοθεσία για πλήρη κάλυψη όλων των περιοχών. Ταυτόχρονα εγγράψαμε για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας 5 εκατομμύρια € στον προϋπολογισμό του 2016 ώστε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας στους φορείς από 1-1-16. Μέχρι σήμερα οι φορείς χρηματοδοτούντο αποκλειστικά από ευρωπαϊκά κονδύλια που λήγουν στις 31-12-15.

ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ
Μπλοκάραμε την αυθαίρετη δυνατότητα της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ να οικοδομεί κατά παρέκκλιση των οικοδομικών διατάξεων.

ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Η αντίδραση του Υπουργείου για την αποκατάσταση των καμένων υπήρξε ταχύτερη από ποτέ, κατά παραδοχή όλων των δημάρχων, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης.
                 
           ΕΚΠΑΑ
Επανιδρύσαμε το ΕΚΠΑΑ (Εθνικό Κέντρο Περιβαλλοντικής και Αειφόρου Ανάπτυξης).

Η ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ
Η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς έγινε με την πλάτη στον τοίχο. Σε εκείνες τις καλοκαιρινές ολονυχτίες είχαν κάθε δυνατότητα να εκβιάζουν, γνωρίζοντας ότι η μοναδική εναλλακτική για την Ελλάδα ήταν η άτακτη χρεοκοπία. Ωστόσο πετύχαμε δύο σημαντικές νίκες:
  • την δυνατότητα αξιοποίησης ισοδυνάμων και
  •  την αναδιαπραγμάτευση θεσμικών ζητημάτων.
Έτσι σημαντικές μάχες παραμένουν ανοιχτές:

ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ
Καταφέραμε να ανοίξει ο διάλογος για αλλαγή του Νόμου 4269/14 ενώ αρχικά οι θεσμοί ήθελαν να παραμείνει ως έχει. Να θυμίσουμε ότι ο 4269 δεν ήταν απαίτηση της τρόικας, αλλά τέκνο της Νέας Δημοκρατίας, που έβαζε τα ΕΣΧΑΣΕ (σχέδια χωρικής ανάπτυξης στρατηγικών επενδύσεων) πάνω από τον συνολικό χωροταξικό σχεδιασμό μίας περιοχής. Δηλαδή θα υποτασσόταν η χωροταξία της Αττικής στα ιδιωτικά χωροταξικά του κάθε Λάτση!

ΕΛΛΗΝΙΚΟ
Η δημιουργία του νέου ταμείου στην θέση του ΤΑΙΠΕΔ κάνει εφικτή την αναδιαπραγμάτευση. Η μάχη είναι σκληρή, αλλά μία έντιμη κυβέρνηση μπορεί να παρουσιάσει ένα σχέδιο αξιοποίησης που να φέρει περισσότερα χρήματα από τα ψιχία που προβλέπει η σύμβαση Λάτση, να αξιοποιεί τις υπάρχουσες υποδομές και να διαφυλάσσει τον δημόσιο χαρακτήρα του πάρκου.
Εκείνο που δεν μπορεί να επιβάλει καμία Τρόικα είναι ένα χωροταξικό-μαϊμού που να γίνει δεκτό από το υπουργείο. Χωρίς πραγματικές μελέτες φέρουσας ικανότητας, δεν θα φυτρώσουν εμπορικές χρήσεις που να τινάζουν στον αέρα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιοχής, ούτε ολόκληρες πόλεις που θα πνίξουν το κυκλοφοριακό. Η άναρχη ανάπτυξη της πόλης για να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα του κάθε «επενδυτή» θα σταματήσει, όπως έχει σταματήσει σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία.
          
            ΝΕΡΑ
Αποφύγαμε την δέσμευση για ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Το μέτωπο των νερών είναι ανοιχτό αλλά είναι στο χέρι της επόμενης κυβέρνησης να διαφυλάξει τον δημόσιο χαρακτήρα τους.



     
Τα παραπάνω και δεκάδες άλλα που δεν αναφέρθηκαν, είναι εύκολο να υποτιμηθούν εάν απαριθμήσουμε τα χιλιάδες πράγματα που εκκρεμούν και δεν υλοποιήθηκαν ακόμα.
Αυτό που δεν μπορεί να υποτιμηθεί είναι η αλλαγή κουλτούρας στο υπουργείο:
  • Ίσως για πρώτη φορά από την εποχή Τρίτση, οι υπάλληλοι δεν υπέστησαν εκφοβισμό, δεν απειλήθηκαν για να φρενάρουν ή να προωθήσουν ενέργειες υποταγμένες σε πελατειακές απαιτήσεις.
  • Άνοιξε η πόρτα του υπουργείου σε κινήματα και φορείς. Σε όλα τα στρατηγικά ζητήματα δεν κάναμε βιαστικές κινήσεις, αλλά προωθήσαμε τον δημόσιο διάλογο. Καμία άποψη δεν φιμώθηκε.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΚΡΙΣΙΜΟ ΕΡΩΤΗΜΑ
Δύο ερωτήματα λοιπόν οφείλουν να απαντηθούν:

1.       Η πολιτική δουλειά του κόμματος διευκολύνεται ή δυσχεραίνεται με την παρουσία μας στο υπουργείο;
Η απάντηση είναι απλή: Η παρουσία μας στο υπουργείο ανοίγει εκατοντάδες δυνατότητες σε επίπεδο πληροφόρησης, δράσης και παρουσίας των ΟΠ. Θα μπορούσαμε ποτέ να σταματήσουμε έργα όπως αυτά που θα δέσμευαν για δεκαετίες την κοινωνία, όπως τα ΣΔΙΤ του Τατούλη; Θα μπορούσαμε έστω και να ανοίξουμε διάλογο για τις προστατευόμενες περιοχές;
Δεν αρκεί όμως να αξιολογούμε την ανταπόκριση του υπουργείο στα κινήματα των πολιτών. Θα πρέπει να αξιολογήσουμε και την ανταπόκριση των πολιτών στα ζητήματα που άνοιξαν με την παρουσία μας στο υπουργείο. Αν κάποιοι φαντάζονται, ότι οι ανεπάρκειες του οικολογικού κινήματος θα «θεραπευτούν» με υπογραφές κάποιου Τσιρώνη, τότε δεν οδηγούμαστε πουθενά.

2.       Αφομοιώθηκαν οι ΟΠ από το ΣΥΡΙΖΑ;
Την απάντηση την έδωσε η πραγματικότητα:
·         Οι πάντες μιλάνε για τον υπουργό των Οικολόγων Πράσινων και ούτε από τα ΜΜΕ ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ έγινε οποιαδήποτε προσπάθεια αφομοίωσης ή προσεταιρισμού στελεχών.
·         Για πρώτη φορά στην ιστορία μας είχαμε τόσο έντονη παρουσία του ΕΠΚ στην Ελλάδα.
·         Για πρώτη φορά στην ιστορία μας έχουμε εκλεγμένη εκπρόσωπο στο Committee του ΕΠΚ.
Το κόμμα, παρά τις μικρές του δυνάμεις, βρίσκεται σήμερα στο πολιτικό προσκήνιο, και είναι στο χέρια μας να αποκτήσει ακόμα πιο ζωτικό ρόλο μετά την ευρωπαϊκή στροφή του ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Πολλοί ίσως νοσταλγούν την ιδεολογική ασφάλεια της αντιπολίτευσης. Όμως η χώρα, περισσότερο από μία αριστερή ή πράσινη κυβέρνηση, έχει ανάγκη από μία έντιμη κυβέρνηση. Μετά από 60 χρόνια διαφθοράς ελάχιστες δυνάμεις είναι καθαρές. Οφείλουμε να τις στηρίξουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου